/Tot helft minder fijnstof in Eindhoven bij luchtzuivering in parkeergarages

Tot helft minder fijnstof in Eindhoven bij luchtzuivering in parkeergarages

2018-02-20T12:46:02+01:0027 oktober 2016|Persberichten|

Als in ondergrondse parkeergarages van het centrum in Eindhoven fijnstof wordt afgevangen, kan dat de concentratie van deze stofdeeltjes in de stad op plekken tot wel vijftig procent verminderen. Dat concluderen onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven op basis van luchtstromingsmodellen en computersimulaties van de binnenstad. De doorrekening bewijst de effectiviteit van een initiatief van het milieu-innovatiebedrijf ENS Urban om parkeergarages als luchtzuiveringsplekken te gebruiken, als zogenoemde ‘longen van de stad’.

Onder leiding van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken modelleerden de Eindhovense onderzoekers in groot detail de bebouwing in het stadscentrum van Eindhoven. In dit gebied, met een oppervlakte van 5.1 vierkante kilometer, namen ze de locatie van 16 ondergrondse parkeergarages op. De onderzoekers berekenden het effect op de concentratie fijnstof in de stad als met 99 of 594 luchtzuiveringssystemen de fijnstof in deze parkeergarages wordt afgevangen.

Het model van de binnenstad van Eindhoven dat voor de studie is gebruikt. Foto: TU Eindhoven
Een voorbeeld van hoe de binnenstad naar een computermodel is omgezet. Foto: TU Eindhoven

Forst effect

Met 99 luchtzuiveringssystemen is rond de parkeergarages veelal een vermindering van fijnstof rond 10 procent zichtbaar. Maar bij 594 luchtzuiveringsinstallaties tekent zich een veel groter gebied af, soms tot een kilometer van de parkeergarages waar minimaal 10 procent minder fijnstof is. Op bepaalde plekken loopt dit zelfs op tot boven de 40 en 50 procent minder. Blocken: “Ik had wel een effect verwacht, maar niet dat het zo fors zou zijn.” De simulaties zijn weliswaar uitgevoerd voor één bepaalde situatie, dus de effectieve concentraties kunnen – afhankelijk van bijvoorbeeld de kracht en richting van de wind en verkeersdruktes – hoger of lager zijn. “Toch concluderen we dat dit een effectieve methode is om de luchtkwaliteit te verbeteren”, aldus Blocken.

De vermindering van fijnstofconcentraties over de hele binnenstad met 594 luchtzuiveringsinstallaties. Hoe donkerder blauw, des te groter de afname. Op meerdere plekken wordt de maximale waarde van 50 procent vermindering behaald. Ook is zichtbaar hoe groot de invloed van de windrichting is. Foto: TU Eindhoven

Longen van de Stad

Het idee om fijnstof in parkeergarages af te vangen is afkomstig van milieu-innovatiebedrijf ENS Urban. “Omdat de ventilatiesystemen van de ondergrondse parkeergarages in contact staan met bovenliggende straten en winkelcentra, zijn de garages van grote invloed op de luchtkwaliteit in de stad”, zegt ENS-directeur Lia van de Vorle. “Door hier fijnstof af te vangen, zodat schone lucht de stad wordt ingeblazen, fungeren de parkeergarages als een soort schone longen van de stad”, aldus Van de Vorle.

Zichtbare verbetering

In de studie is uitgegaan van de prestaties van luchtzuiveringsinstallaties van ENS. “We hebben een innovatieve installatie ontwikkeld die fijnstof transformeert tot grof stof door deze deeltjes efficiënt elektrisch te laden en ze vervolgens op een geaarde plaat af te vangen”, zegt Van de Vorle. Een eerste toepassing in een ondergrondse parkeergarage leidt volgens het bedrijf al ruim twee jaar tot zichtbare verbetering in de omgeving van de parkeergarage. “Nu de TU/e-studie de effectiviteit van het idee heeft bewezen voor een groot deel van de Eindhovense binnenstad, gaan we de methode uittesten in een parkeergarage onder de Heuvel Galerie”, aldus Van de Vorle. “Uiteindelijk denken we de luchtzuiveringsinstallaties ook in tunnels, bij trein- en busstations, viaducten en drukke verkeerspleinen toe te kunnen passen.”

Referentie

Het onderzoek is gisteren gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Wind Engineering & Industrial Aerodynamics: ‘Reduction of outdoor particulate matter concentrations by local removal in semi-enclosed parking garages: A preliminary case study for Eindhoven city center‘ (26 oktober 2016).

Wij maken op onze website gebruik van cookies en ingesloten inhoud.     Instellingen Accepteren

Analytische cookies

Via Google Analytics worden op onze website geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Dit levert belangrijke statistieken over aantallen bezoekers, de bezochte pagina’s, de verkeersbronnen en andere essentiële informatie waarmee wij onze website voortdurend kunnen verbeteren voor de gebruikers. Deze statistieken zijn anoniem en niet te herleiden tot een bepaalde persoon of gebruiker. Lees meer over het gebruik van Google Analytics.

Ingesloten inhoud

Berichten op onze website kunnen voorzien zijn van ingesloten inhoud van derden (bijvoorbeeld YouTube en Vimeo video’s, Google Maps en SoundCloud bestanden). Ingesloten inhoud van andere websites gedraagt zich op dezelfde manier als wanneer u de andere website bezoekt. Deze websites kunnen gegevens over u verzamelen, waaronder locatiegegevens en gebruikersactiviteit. Lees meer over het gebruik van ingesloten inhoud.